In welke doelgroepen zijn wij gespecialiseerd?
Vertrouwen | Kwaliteit | Partnerschap | Bevlogen | Professioneel
Wij zijn gespecialiseerd in de gehandicapten-, jeugd- en geestelijke gezondheidszorg, sociaal werk en kinderopvang.
Gehandicaptenzorg (GHZ)
Het doel van de gehandicaptenzorg is om mensen met beperkingen optimaal te ondersteunen, zodat zij een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden dat in lijn is met hun wensen en capaciteiten.
In de gehandicaptenzorg zit een diverse groep cliënten, variërend van een lichte, matige tot ernstige verstandelijke beperking, evenals cliënten met niet-aangeboren hersenletsel of een ernstig meervoudige beperking. Daarnaast kunnen deze cliënten ook kampen met psychiatrische stoornissen, autisme of gedragsproblemen.
Hier bieden de zorgprofessionals begeleiding en/of zorg, zodat de cliënten hun leven zo fijn en zelfstandig mogelijk kunnen leiden. Deze begeleiding wordt ingezet tijdens wonen, werken en dagbesteding, waarbij aandacht wordt besteed aan de gezondheid en veiligheid van de cliënt.
Jeugdzorg (JZ)
Het doel van jeugdzorg is om de groei en ontwikkeling van het kind te stimuleren, waar nodig zorg te dragen voor hun veiligheid, en eventuele problemen in het gezin te verminderen. Dit bevordert de mogelijkheid voor gezinnen en kinderen om actief deel te nemen aan de samenleving.
De kinderen en jongeren die verblijven in de jeugdzorg bevinden zich daar om diverse redenen, wat kan plaatsvinden in een open, besloten of gesloten omgeving. Ze kunnen kampen met uiteenlopende uitdagingen, zoals psychische problemen, psychiatrische aandoeningen, gedragsproblemen, verstandelijke beperkingen en/of gezinsproblematiek, wat hun normale ontwikkeling belemmert.
Het welzijn van de jongeren heeft altijd de hoogste prioriteit. Als zorgprofessional heb je niet alleen contact met de jongere, maar ook met de ouders of verzorgers. Het is van groot belang om de relatie met de jongere te onderhouden en hen te assisteren bij het aangaan van hun uitdagingen.
Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
Het doel van de GGZ is om mensen te helpen hun mentale en emotionele welzijn te verbeteren door symptomen van mentale problemen en stoornissen te behandelen. Hierdoor ervaren patiënten een betere levenskwaliteit en leren ze omgaan met hun problemen.
Psychiatrische aandoeningen variëren sterk en kunnen aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kan je te maken krijgen met diverse uitdagingen waaronder: ernstige depressies, angststoornissen, psychoses, persoonlijkheidsstoornis, schizofrenie, PTSS, ontwikkelingsstoornissen, verslavingsproblemen en forensische psychiatrie.
Het is cruciaal dat zorgprofessionals de cliënten op een passende wijze begeleiden. In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn cliënten zeer divers, met variërende leeftijden en verschillende achtergronden, waardoor individuele zorg en benadering essentieel zijn.
Sociaal werk (SW)
Door het bevorderen van een aangename leefomgeving, zoals in het gezin en de buurt, en door te streven naar inclusie in de samenleving, zorgen sociaal werkers ervoor dat iedereen deel kan nemen aan het maatschappelijk leven. Door middel van verrijkende gesprekken en activiteiten streven zij naar het versterken van gemeenschapsgevoel, het leggen van verbindingen, het actief deelnemen, het verminderen van stress en het normaliseren van situaties.
Sociaal werk omvat een breed scala aan diverse functies die variëren in hun doel en aanpak. Hieronder valt onder andere de zorg zoals: jongerenwerk, verslavingszorg, asielzoekers- en vluchtelingenwerk, participatie en buurtwerk, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang en dak- en thuislozen.
Kinderopvang (KO)
Een kinderdagverblijf is een opvangmogelijkheid voor kinderen van nul tot vier jaar, vooral bedoeld voor werkende ouders. Ouders bepalen zelf hoe vaak ze er gebruik van maken. Deze voorzieningen hebben doorgaans ruime openingstijden, van 07.00 uur ´s ochtends tot 18.30 uur ´s avonds op doordeweekse dagen, zodat ouders hun werk en zorg voor hun kinderen soepel kunnen combineren.
Het is binnen de kinderopvang heel belangrijk dat het een veilige en gezonde omgeving is voor de kinderen. Een veilige en gezonde omgeving betekent dat zowel de binnenruimtes als de buitenruimtes en speelmaterialen veilig en hygiënisch zijn en dat er wordt gezorgd voor continuïteit, zodat de kinderen kunnen wennen aan vaste gezichten waar ze zich geborgen en veilig bij voelen.